27 sie 2011

Słów kilka o mandarynkach

Mandarynki kontra rak 
Z japońskich badań wynika, że jedzenie mandarynek może zmniejszać ryzyko raka wątroby i innych poważnych chorób. Mandarynka zmniejsza ryzyko miażdżycy i cukrzycy typu II. Picie soku z mandarynek czy jedzenie ich zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór!

Mandarynki kontra nadwaga
Naukowcy udowodnili, że składniki mandarynki hamują przyrost wagi. Wszystko dzięki składnikowi o nazwie nobilwtyna. Zapobiega ona odkładaniu się tłuszczu w wątrobie i hamuje ekspresję genów związanych z wytwarzaniem tłuszczów.  Mandarynka jest dziesięć razy bardziej skuteczna niż grejpfrut! Mandarynka dostarcza nam witaminy C, a także A i B, które wpływają na stan skóry włosów i wzroku. Kupując mandarynki warto je powąchać. Oznaką dobrego gatunku i świeżości jest intensywny aromat! :)  




8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...